През последните няколко години популацията на дивеча в ловните райони на ДЛС-Паламара надхвърли допустимия запас. Значително увеличение е регистрирано при благородния елен. Всяка година по време на планирането се предвижда отстрелен план за ползване в зависимост от таксацията, но това ползване не се осъществява поради факта, че стопанството няма капацитет да обработва и съхранява голямо количество месо. Поради тази причина не може да се изпълнява и предвиденият отстрел, отчитат от териториалното поделение.
Преди три години ръководството на Североизточното държавно предприятие реши да инвестира значителни средства за изграждането на модерна база, в която да се обработва дивеча и след това да се реализира на пазара. През 2017 година стартира изграждането на новото съоръжение, което влезе в експлоатация в края на януари месец на настоящата година. Сградата, в която се помещава новото мини предприятие е с площ 500 квадратни метра, а модерното оборудване отговаря на всички изисквания на Българската агенция по безопасност на храните. В постройката са обособени две по-големи помещения, като в първото се обработва животното след отстрела. Във втората зала са инсталирани два големи фризера. В единият се съхранява охладено, транжирано и опаковано месо, а в другият дълбоко замразено. Освен тези две помещения има и отделна зала за кормене на животните, както и стаи за персонала. Всички зали отговарят на санитарно хигиенните изисквания, като ръководството на ДЛС-Паламара гарантира за качеството на месото, което се предлага в новото предприятие. Освен това експертите припомнят, че дивечовото месо е с отлични вкусови качества, не води до завишаване на вредния холестерол и е много по-полезно от месото добито в индустриалните ферми. Дивечът се храни с естествена храна богата на минерали и микроелементи, не приема добавки и лекарства, за разлика от промишлено отглежданите животни и всичко това прави месото му желано от хората в цял свят.
Идеята на ръководството на СИДП е в новото звено да се преработва добития дивеч не само от ДЛС-Паламара, а и от всички останали 17 териториални поделения от Североизтока. За тази цел беше закупен и хладилен транспортен автомобил, който ще извършва транспортиране на отстреляните животни до преработвателната база. Капацитетът на модерното предприятие е над 500 животни годишно, което прави около 25-30 тона месо за 12 месеца.
Новото Предприятие за обработка на дивеч в ДЛС-Паламара предлага охладено и замразено месо на всички желаещи. В транжорната се подготвят разфасовки с различно тегло от бут /с кост или без кост/, ребра, филета, врат без кост, джолан, плешка /с кост или без кост/, нарязано месо за гулаш и по-големи обрезки, за приготвяне на различни ястия или кайма. Месото, което се предлага е от видовете благороден елен, дива свиня, елен лопатар, муфлон и сърна.
След откриването на новото предприятие много собственици на ресторанти вече потърсиха връзка с ръководството на Паламара и проявяват интерес за закупуване на определени количества, за да разнообразят менюто си и да предлагат и деликатеси от дивеч на своите клиенти. Гражданите и фирмите, които искат да купят месо могат да заявят желаните количества на телефон 0887648500. За всички заготовки има утвърден ценоразпис, а качеството на предлаганото месо е гарантирано.
Новото съоръжение за обработка на дивеч в СИДП за пореден път показва, че ръководството на предприятието гледа в бъдещето и всички направени инвестиции са в полза на хората. Ако и вие обичате вкусни гозби с различни видове дивеч, то сте добре дошли при нас!
Подобни публикации