Хубавото и топло време през тази есен накара много любители на лова да гостуват в стопанствата на Североизточното държавно предприятие и да се включат в гонките за дива свиня. Това е един от най-интересните и обичани от ловците видове лов, защото група има общи, запомнящи се преживявания, които след това дълго се разказват на маса или при следващи срещи.
Днес ще ви поканим на лов в ДГС-Преслав, стопанството-което само за няколко години успя да си върне славата от миналото и да предложи на ловците екземпляри, за които си струва да се пропътуват десетки километри, до старата българска столица.
До момента две групи са ловували дива свиня в ДГС-Преслав. Една немска и една българска. Германците отстреляха 25 прасета, като с най-много попадения бе единствената жена в групата, която отстреля 6 животни, разказва ловният специалист на стопанството Владимир Сребров. Чужденците идват за трета поредна година в териториалното поделение, като с всеки сезон към тях се присъединяват и други техни колеги, след като разберат, че в Преслав условията за лов са много добри. Тази година групата вече е от 11 човека, които веднага след гостуването си заявиха, че през 2020 отново ще дойда в България и то в ДГС-Преслав.
Втората група гостува в стопанството на 24 ноември. 7 ловци от София удариха 10 диви свине, от които един глиган със сребърен медал. Директорът на ДГС-Преслав инж. Живко Алексиев сподели, че ловците са останали изключително доволни от организацията и отстреляните екземпляри и са заявили още един лов през декември месец.
Още няколко групи ще гостуват в стопанството през зимните месеци. През декември отново се очакват ловци от страната, а през януари от Германия. Всеки, който желае да ловува в Преслав може да се свърже с ловните специалисти в стопанството по телефона или чрез сайта на подразделението https://dgspreslav.sidp.bg/.
В стопанството нищо не е оставено на случайността. Всяка гонка се прави по предварително разчертан план. Всеки детайл е отработен предварително, всяка ситуация е проиграна и пропуски няма. В 8.00 часа всички вече са по пусиите и лова започва. В ДГС-Преслав гонките за деня са четири, като лова приключва в 16.30 часа. Според Влади Сребров за повечето ловци няма значение дали вали дъжд или сняг, дали е кално и дали е студено. Хората са дошли да ловуват и не искат да пропуснат нито един миг от светлата част на деня! За тях дори обяда трябва да е съкратен във времето, за да имат време за любимото си хоби и за общите и незабравими изживявания. Усилията на служителите от стопанството са насочени към това, да създадат за гостите си една невероятна емоция и за ловците да останат спомени, които с удоволствие да разказват след това през годините. И наистина успяват!
Всички групи, които гостуват в Преслав през последните години, се възползват от пакетните цени при лов на дива свиня с гонка. Интересът на ловците е изключително голям! Пакетният лов включва отстрелването на 5 броя диви свине, като се доплаща само за женските, които са с тегло над 80 килограма, като говорим за трупно тегло, след изкормването на животното. Пакетната цена е 500 евро на ден, а доплащането за женските е 300 евро. Гостите на стопанството отсядат в уютен хотел в село Сушина, където собствениците им предлагат кухня и напитки типични за региона. Домакините напомнят на всички, които са избрали да ловуват при тях, че в цената на пакета за лов на дива свиня влизат: ловен водач, високопроходими автомобили, организирането на самата гонка от служителите на стопанството, храна и отлични условия за отдих и забавления.
Всички, които искат да ловуват в Преславския Балкан, да си починат, да се заредят с енергия и да добавят невероятни ловни разкази в колекцията си, са добре дошли в ДГС-Преслав! За финал от стопанството ни предлагат и една местна рецепта, за да знаят всички гости, че към известните в цял свят преславски вина ги очакват и вкусни гозби.
Лесен винен кебап: Нарязвате месото на късчета, а лука на шайби. Колкото е месото, толкова трябва да бъде и лука. Без да ги запържвате ги слагате в дълбока тава. Слагате сол, дафинов лист, червен и черен пипер. Обърквате хубаво и доливате топла вода, колкото да покрие месото на половина. Поставяте фолио, за да може да се задуши свинското и го слагате във фурната. Пече се на бавен огън. Когато е готово махате фолиото и добавяте виното с 1-2 лъжици доматено пюре. Оставяте ястието във фурната, докато изври соса и остане само мазнината. Поднася се топло, като може да се гарнира с пресен магданоз и варен ориз.
Екипът на ДГС-Преслав ви очаква! Не се колебайте! Няма да сгрешите!